Bali

Ik kwam er tijdens het plannen van mijn reis achter dat ik nog twaalf dagen voor ik naar Singapore vertrek, nog niks had gepland. In eerste instantie dacht ik: ik blijf nog wat langer in Australië. Maar aangezien dat vrij prijzig zou zijn, ging ik op zoek naar een alternatief. Mijn nicht tipte bracht me op het idee eens te kijken naar Bali. Dit deed ik en was vrijwel meteen verkocht. Zon, zee, strand en surfen klonk voor mij als de perfecte afsluiting van mijn reis. Lees hieronder meer over Bali. 

Algemeen
Bali is een erg geliefd vakantie-eiland. Het hoort bij Indonesië en is het westelijkste land van de kleine Soenda-eilanden. De stad telt ongeveer vier miljoen inwoners. Naast prachtige stranden, bossen, vulkanen en rivieren beschikt Bali over verschillende culturele en religieuze rituelen. Het op het Hindoeïsme gerichte geloof vind je eigenlijk overal terug op het eiland. Bali telt bijvoorbeeld duizenden tempels. Het culturele centrum ligt in Ubud. De film Eat, Pray, Love werd daar opgenomen.

Geschiedenis
Tot het midden van de negentiende eeuw bestond Bali uit verschillende onafhankelijke vorstendommen. Eind zestiende eeuw kwamen de eerste Hollanders onder leiding van Cornelis Houtman (VOC) naar Bali. Echter, veel interesse hadden ze niet voor het eiland. De VOC bemoeide zich ook niet met de vijandelijkheden die de Balinees-Javaanse oorlogen in de 18e eeuw voortbrachten. Pas vanaf halverwege de negentiende eeuw begon Nederland haar greep op Bali te vestigen. Tot 1908 vonden er verschillende strafexpedities plaats. Na een bloedige afslachting van de Balinese adel in 1906 viel Bali onder Nederlands bestuur, in 1913 werd het eiland gekoloniseerd.

In de jaren twintig vestigden verschillende Europese kunstenaars zich op Bali. Zij lieten zich inspireren door de Balinese cultuur. Na de Japanse bezetting (1942-1945) viel Bali onder de Republiek Indonesia en daar valt het nu nog steeds onder. Nederland erkende dit in 1949. In het begin van de 21e eeuw vonden er twee bomaanslagen plaats (2002, 2005).